Żywność afrodyzjakalna

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Życie seksualne mężczyzn, to ważny element ich życia. Niestety często dotykają ich problemy seksualne wynikające z codziennego stresu, wieku oraz nieprawidłowej diety. Są one często przyczyną frustracji, niezadowolenia a czasami nawet prowadzą do depresji. Nieumiejętność rozmawiania o intymnych problemach z partnerką, dodatkowo eskaluje problem. Czasem jednak wystarczy kilka drobnych zmian w codziennym jadłospisie, aby odzyskać siły i możliwości Adonisa.

Wzmożona aktywność seksualna prowadzi u mężczyzn m.in. do utraty niektórych składników mineralnych i aminokwasów, stanowiących składnik płynu nasiennego, jak również witamin zużywanych w procesach naprawczych i regulacyjnych aktywność gruczołów płciowych oraz syntezie hormonów płciowych.

Wśród składników mineralnych wpływających na prawidłowe funkcjonowanie męskiego układu płciowego szczególną rolę odgrywają selen i cynk.

Selen w znacznych ilościach, prawie połowa ogólnej ilości w organizmie, gromadzony jest w męskich gruczołach płciowych i warunkuje prawidłowość oraz intensywność ich funkcjonowania. Do znacznych strat selenu dochodzi wraz z wytryskiem nasienia. Im są one częstsze, tym są większe straty. Cynk zaś występuje w dużym stężeniu w gruczole krokowym. Uważa się, że cynk bierze udział w syntezie testosteronu – męskiego hormonu płciowego, regulującego popęd seksualny. Niski poziom cynku prowadzi do hamowania syntezy testosteronu oraz znacznego osłabienia potencji płciowej. Wykazano, że niedobory cynku i selenu, korelują dodatnio m.in. z częstością raka gruczołu krokowego, a wzmożona aktywność seksualna znacznie zwiększa zapotrzebowanie mężczyzn na te składniki. Najbogatszym naturalnym źródłem cynku w diecie są przede wszystkim małże oraz inne mięczaki morskie, mięso, wątróbka, kiełki pszenicy, pestki dyni i jaja i musztarda. Natomiast najlepsze źródła selenu to: otręby, tuńczyk, cebula, pomidory oraz brokuły.

Mężczyźni aktywni seksualnie wymagają też odpowiednio zwiększonej podaży białka, a szczególnie argininy, która stanowi główny składnik białka płynu nasiennego.

Innymi składnikami mającymi wpływ na regulację aktywności układu płciowego, zarówno kobiet jak i mężczyzn, są mangan, który bierze udział w syntezie dopaminy (neuroprzekaźnika mózgowego m.in. wzmagającego popęd płciowy), beta-karoten m.in. wpływający na prawidłową syntezę hormonów płciowych, witamina E, która zwiększa m.in. płodność i popęd płciowy, witamina C, która wykazuje w tym względzie synergizm z witaminą E oraz witaminy z grupy B.

Odpowiednia dieta, powinna więc zawierać większe ilości ww. składników

Rodzajem żywności afrodyzjakalnej, ułatwiającej nasilenie aktywności płciowej zarówno kobiet jak i mężczyzn, są m.in. produkty zawierające składniki pochodzenia roślinnego o lekkim działaniu pobudzającym seksualnie. W grupie tej wyróżniamy m. in.: seler, kardamon, imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa, gorczyca, jałowiec, dziurawiec. Działanie pobudzające seksualnie tych produktów, wynika z obecności substancji drażniących, powodujących lekkie, wybiórcze przekrwienie obszarów w obrębie miednicy małej, w tym także narządów płciowych, co potęguje odczuwanie doznań. Do grupy produktów pobudzających seksualnie, zaliczamy też herbatki, nalewki i napoje z niewielkim dodatkiem surowców roślinnych, takich jak: yohimbe, bieluń dziędzierzawa, kulczyba, iboga, żeń-szeń, damiana, guarana, lapacho itp. Ich efekt erotyzujący wynika z obecności specyficznych alkaloidów, wpływających pobudzająco na ośrodki przywspółczulnego układu nerwowego w rdzeniu przedłużonym (regulujące odruchy płciowe), wzmagając podniecenie seksualne i podatność na bodźce erotyczne. Produkty z udziałem tych surowców przy przedawkowaniu mogą powodować zatrucie. Produkty zawierające takie surowce roślinne lub ich ekstrakty, jak mak, konopie siewne, lulek czarny, koka, itp., wykazują lekkie działanie narkotyczne, wzmagające pobudzenie seksualne, potencję i fantazje erotyczne. Ich stosowanie, nawet w małych ilościach, wzbudza wiele kontrowersji.

Należy zaznaczyć, iż na dobre samopoczucie największy wpływ wywiera ogólnie korzystny styl życia, tj. właściwa dieta, aktywność fizyczna oraz higiena psychiczna, na którą składa się: częsty relaks, pozytywne nastawienie psychiczne, dobre stosunki międzyludzkie itp. Warunkuje to zachowanie zdrowia, które wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) definiowane jest właśnie jako dobre samopoczucie psychiczne, fizyczne i społeczne, a nie tylko brak chorób.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*