Dieta wątrobowa – odpowiednia dieta dla wątroby

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dieta to kluczowa kwestia zarówno w leczeniu chorób wątroby jak i w ich profilaktyce. Dieta wątrobowa to po prostu dieta ułożona w taki sposób, aby była przyjazna dla wątroby. Stosując się nawet do podstawowych zaleceń można zapobiec wielu schorzeniom wątroby związanych ze stylem życia (np. stłuszczenie wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby). Ten artykuł zapoczątkowuje całą serię artykułów na temat diety w profilaktyce oraz podczas chorób wątroby, którą zamierzam napisać.

Zaczynimy w takim razie od podstawowych zasad profilaktyki. W znacznej części są to fundamentalne reguły zdrowego odżywiania. Na wstępie jeszcze chciałbym wyjaśnić znaczenie słowa dieta, którego używam. Chodzi raczej o pewne nawyki żywieniowe oraz sposób odżywiania się niż jakiś ścisły jadłospis (słowa dieta i odżywianie często używam zamiennie).

Dodatkowo myślę, że warto wspomnieć o tym, że efektem stosowania większości z wymienionych przeze mnie w dalszej części prawdopodobnie będzie ogólna poprawa stany zdrowia oraz szybko zauważalna poprawa samopoczucie (dieta jest raczej lekkostrawna, a więc mniej energii organizm zużywa na procesy trawienne).

W przypadku chorób wątroby zaleceń tych należy w większości bezwzględnie przestrzegać (chyba, że w konkretnym przypadku lekarz zaleci inaczej). Dieta przy schorzeniach wątroby to skomplikowana i bardzo ważna sprawa, którą należy konsultować ze specjalistą.

Na wstępie trzeba zaznaczyć, że jednym z największych wrogów wątroby jest alkohol. Przy jakichkolwiek problemach z wątrobą spożywanie alkoholu jest bezwzględnie zabronione! Zdrowe osoby powinny ograniczać spożycie alkoholu i pamiętać o tym, że szczególnie niekorzystne dla wątroby jest jego regularne spożycie.

Dieta wątrobowa – podstawowe zasady

Oto kilka podstawowych, ogólnych zaleceń:

Dieta wątrobowa

zrezygnować lub ograniczyć spożycie alkoholu (w przypadku występowania problemów zwykle zalecane jest całkowite zrezygnowanie ze spożywania alkoholu),

unikać produktów wysokoprzetworzonych – najbardziej odpowiednie są produkty zawierające jak najmniej konserwantów (zwykle charakteryzuje je krótki termin przydatności), dobrym wyborem są produkty z upraw ekologicznych,

nie należy objadać się, dobrym wyjściem jest jeść 4-5 posiłków o umiarkowanej objętości (zamiast tradycyjnych 3 obfitych – objadanie się obciąża wątrobę)

należy unikać smażonych potraw (w szczególności mięs smażonych w tłuszczy), lepiej dusić albo gotować;

dieta powinna być urozmaicona;

należy jeść powoli, ponieważ szybkie jedzenie wiąże się z większym obciążeniem wątroby (zwykle połykamy wtedy duże kęsy, które trudniej strawić);

witaminy z grupy B, witamina C i E mają szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wątroby, a więc warto zadbać o odpowiednią ich dawkę w diecie,

posiłki powinny mieć optymalną temperaturę – jest to często pomijana, ale dość ważna sprawa szczególnie dla osób cierpiących na problemy z wątrobą – nie jest zalecane zarówno spożywanie gorących potraw i napojów jak i bardzo zimnych,

warzywa najlepiej jest jeść kilka razy dziennie – może to być w formie przekąsek, a także powinny być stałym dodatkiem do większych posiłków, najlepsze są warzywa gotowane, ewentualnie moga być surowe, ale rzadziej niż gotowane (najbardziej wskazane przy problemach z wątrobą są: marchew, brokuły, karczochy, które to mogą być świetnym dodatkiem do wielu obiadów);

powinno się również ograniczyć spożycie tłuszczy zwierzęcych (przede wszystkim takich produktów ja smalec, masło, tłusta śmietana itp.)

należy ograniczyć spożycie soli, cukru oraz rozsądnie używać ostrych przypraw.

Dieta wątrobowa – szczegóły i przepis

Jeśli chodzi o dietę wątrobową to warto zapoznać się z poniższym opracowaniem, zostało tam wyszczególnione wiele produktów. Chciałbym jednak zaznaczyć, że jest to dość rygorystyczne zestawienie, tworzone z myślą o osobach dotkniętych już chorobami wątroby. Może jednak posłużyć ono jako drogowskaz w tworzeniu swojego indywidualnego jadłospisu. Oto link o którym mowa: dieta wątrobowa (może on być pomocny w układaniu własnego przepisu.

Ostropest plamisty – wartościowy dodatek

Na temat zalet i właściwości ostropestu plamistego pisałem już wielokrotnie na tym blogu, tak więc nie będę się powtarzał. Może on być rzeczywiście wartościowym składnikiem diety wątrobowej, zarówno w profilaktyce jak i leczeniu (mimo, że ostropest nie wykazuje skutków ubocznych, osoby z poważnymi problemami wątroby powinny skonsultować jego stosowanie z lekarzem).

Ostropest plamisty można zamówić tutaj: zamów ostropest (źródło sprawdzone przeze mnie).

Dla osób nie mających poważnych problemów z wątrobą, a które chcą prowadzić zdrowy tryb życia i profilaktycznie zadbać o wątrobę dieta wątrobowa powinna się opierać po prostu na . ogólnych zaleceniach zawartych w tym artykule i oczywiście zdrowym rozsądku.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*